Finance

Toename medicijngebruik door vergrijzing vlakt af

Toename medicijngebruik door vergrijzing vlakt af

Door bevolkingsgroei en vergrijzing zal het geneesmiddelengebruik nog enkele decennia blijven stijgen. De jaarlijkse groei neemt wel langzaam af, van 1,5 procent in 2015 tot 0,5 procent in 2040. Dat meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

De SFK houdt een paar slagen om de arm. De feitelijke groei laat zich moeilijk voorspellen, stelt de stichting. In de afgelopen jaren kon minder dan de helft van de toename van het geneesmiddelengebruik aan demografische ontwikkelingen, zoals bevolkingsgroei en vergrijzing, worden toegeschreven.

Richtlijnen

Openbare apotheken verstrekten in 2015 ruim 8,7 miljard standaarddagdoseringen aan recept-plichtige geneesmiddelen, terwijl die hoeveelheid in 2015 nog maar 6,3 miljard bedroeg. Dit komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 3,4 procent.

De extra groei van jaarlijks 1,9 procent is  vooral veroorzaakt door gewijzigde inzichten in het gebruik van geneesmiddelen zoals die in professionele richtlijnen en standaarden zijn vastgelegd. Die extra groei neemt de laatste jaren ook af. In de periode van 2005 tot en met 2010 bedroeg die gemiddeld 2,5 procent, en van 2010 tot en met 2015 gemiddeld 1,3 procent. Ook dit gegeven maakt het  moeilijk te voorspellen hoe het geneesmiddelengebruik zich in de komende decennia feitelijk zal ontwikkelen.

Drie keer zo veel

De invloed van de vergrijzing op het geneesmiddelengebruik laat zich echter achter raden, omdat openbare apotheken aan een gemiddelde 65-plusser ruim driemaal zo veel geneesmiddelen verstrekken als aan een gemiddelde Nederlander, aldus de SFK.

Ronald van der Vaart, manager bij SFK, zei donderdag bij de presentatie van de cijfers dat hij in de vergrijzing wel een uitdaging ziet voor het beheersen van de geneesmiddelenkosten.

Kosten

Het prijspeil van geneesmiddelen is in tien jaar met 40 procent is gedaald. Door de toename in zorggebruik stegen de totale uitgaven stegen alsnog met bijna 3 procent in tien jaar, schrijft de Telegraaf op basis van de toespraak van Van der Vaart.

De kosten worden mede binnen de perken gehouden door prijsmaatregelen, zoals onder meer vastgelegd in de Wet Geneesmiddelenprijzen. Die wet maximeert prijzen op basis van de gemiddelde tarieven in Frankrijk, België, het VK en Duitsland. Ook het preferentiebeleid van verzekeraars, waarbij alleen de goedkope variant van een middel wordt vergoed, draagt bij aan de kostenbeperking.

Om kostenstijgingen van medicijnen verder te beperken, kan met name de prijs van geneesmiddelen in het ziekenhuis omlaag.  Daar vaker nieuwe dure middelen voorgeschreven, waardoor medicijnuitgaven daar jaarlijks bijna 10 procent oplopen, aldus Van der Vaart.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top