ACTUEEL

FNV zet schadeclaim tegen Meavita-top door

Vakbond FNV zet de schadeclaim door tegen de voormalige bestuurders van Meavita door ondanks het advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad om de zaak opnieuw te laten behandelen.

Volgens de advocaat-generaal heeft de Ondernemingskamer enkele procedurele fouten gemaakt. Zo is de Meavita-beschikking niet tot stand gekomen met het voorgeschreven aantal rechters. Verder vindt de advocaat-generaal dat de Ondernemingskamer onvoldoende heeft uitgelegd welke persoonlijke verwijten zij ieder van de bestuurders en de commissarissen maakt.

Ondanks deze formele bedenkingen staat volgens de FNV staat “onomstotelijk vast dat Meavita door wanbeleid failliet” is gegaan. “Zowel in het consistente oordeel van de Ondernemingskamer, alsook in het vuistdikke rapport waar onafhankelijke onderzoekers twee jaar aan hebben gewerkt. De FNV stelt de verantwoordelijke bestuurders en toezichthouders financieel aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door hun wanbeleid”, zegt FNV-vicevoorzitter Gijs van Dijk. “Die procedure zetten we voort.”

Extra tijd

Mocht de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal opvolgen, dan is dit volgens de FNV slechts een pyrrusoverwinning voor de betrokken commissarissen en bestuurders. Een mogelijke procedure gaat alleen maar over formele zaken, en niet om de inhoud. Dus alle bewijslast ligt er nog gewoon. Advocaat Arno van Deuzen: “We verwachten dezelfde uitkomst. Het gaat dan alleen wel extra tijd kosten. Hierdoor moeten de getroffen zorgmedewerkers nóg langer wachten op schadevergoeding. Maar we hebben altijd al geweten dat dit een zaak van de lange adem is.”

Eind 2015 heeft de rechter in een uitspraak van 191 pagina’s vastgesteld dat Meavita failliet is gegaan door wanbeleid. Hiermee is voor eens en altijd duidelijk dat besturen en toezichthouden niet zomaar bijbaantjes zijn, maar hard en serieus werk, stelt FNV. Door de zaak Meavita zijn er al over de hele linie scherpere eisen gesteld aan toezichthouderschap.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top