ACTUEEL

'Veel gezondheidsklachten door vitamine B6'

Bijna een op de vijf (18 procent) van de gebruikers van vitamine B6-supplementen zegt na gebruik gezondheidsklachten ondervonden te hebben. Dat meldt het AVROTROS-programma Radar op basis van eigen onderzoek.

Uit een grote groep ondervraagden bleken 9800 mensen supplementen met vitamine B6 te gebruiken. Van die groep met klachten (circa 1800 mensen) stapte een derde naar de huisarts. Van die 600 mensen bleek 14 procent een te hoog vitamine B6-niveau in het bloed te hebben. Uiteindelijk heeft 4 procent (26 mensen) blijvende schade opgelopen door het teveel aan vitamine B6. Nog eens 65 procent weet niet of de schade bij hen blijvend zal zijn.

Zenuwstelsel

Een te hoge dosering vitamine B6 kan mogelijk leiden tot klachten aan het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Vaak komen deze zenuwpijnen voor in handen en voeten, maar ook elders in het lichaam kan het zenuwstelsel hierdoor aangetast worden.

Volgens Radar wordt tintelingen in de handen met 40 procent het vaakst genoemd. Zo'n 30 procent heeft (ook) tintelingen in de voeten. Daarnaast meldt 35 procent pijn aan de handen en/of voeten. Bijna een kwart heeft last van zenuwpijn.

Vitamine B6 is vrij verkrijgbaar in hoeveelheden tot 100mg per pil, terwijl 25 mg maximaal per dag aanbevolen is. Toch zijn er nog geen regels gesteld aan de verkoop van deze vitamine.

Doseringen

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam in 2014 al tot de slotsom dat sommige voedingssupplementen hogere doseringen bevatten dan de maximaal aanvaardbare bovengrens. Dat geldt voor vitamine B6, maar ook voor foliumzuur, de vitaminen D en E en de mineralen zink en selenium.

Het onderzoek richtte zich destijds vooral op supplementen waarvan de verpakking aangeeft dat ze specifiek voor ouderen zijn bedoeld. Het is niet uitgesloten dat een te hoge inname van deze vitaminen en mineralen op de lange termijn schadelijk kan zijn voor de gezondheid, aldus het RIVM. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top