Finance

Omweg gevonden voor geheime ziekenhuisnota's

De Consumentenbond mobiliseert patiënten om aan de hand van hun ziekenhuisnota's zicht te krijgen op de prijsverschillen voor de diverse behandelingen.

Dinsdag lanceert de Consumentenbond samen met de Open State Foundation een website waar patiënten anoniem hun ziekenhuisrekening kunnen deponeren. Door via deze omweg zelf gegevens te verzamelen, denken beide organisaties alsnog de geheim gehouden ziekenhuisprijzen te openbaren. Patiënten kunnen daar onder meer de naam van het ziekenhuis, het behandeljaar, de zorgverzekeraar, de negencijferige code van de behandeling en de prijs kwijt.

Volgens de initiatiefnemers hebben zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) amper gereageerd op verzoeken om openheid.

Verschillen

Consumenten die hun ziekenhuisrekeningen delen, kunnen op den duur de verschillen zien tussen de eigen ziekenhuiskosten en de landelijk gemiddelde prijs van dezelfde behandeling.

Directeur Bart Combée van de Consumentenbond zegt dat één verzekeraar en een handvol ziekenhuizen willen meewerken, maar noemt dat onvoldoende. "Alle consumenten die een ziekenhuisbehandeling hebben gehad hebben een stukje informatie in handen waar ze andere consumenten mee kunnen helpen."

Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation die digitale transparantie nastreeft, stelt dat consumenten "een geïnformeerde en vrije keuze" moeten kunnen maken tussen zorgaanbieders of zorgverzekeraars. "Veel mensen hebben geen idee wat een medische behandeling in een ziekenhuis kost, terwijl het overgrote deel van de zorg vergoed wordt uit collectieve middelen."

Open State Foundation probeert via een procedure in hoger beroep bij de Raad van State eveneens transparantie af te dwingen. Die zaak wordt in het najaar behandeld. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top