ACTUEEL

Rekenkamer: gemeente Utrecht te zuining met thuishulp

De gemeente Utrecht heeft te veel bezuinigd op huishoudelijke hulp, en te weinig maatwerk geleverd. Dat meldt RTV Utrecht op basis van een rapport van de Utrechtse Rekenkamer. Volgens de Rekenkamer krijgen veel Utrechters niet de hulp die ze nodig hebben, hetgeen niet conform de wet

De gemeente had zelf om een onafhankelijk oordeel gevraagd, aldus RTV Utrecht. Eerder kreeg Utrecht al een tik op de vingers van de bestuursrechter.

In 2015 is veel van het budget voor onder meer thuishulp van het rijk overgegaan naar de gemeenten, via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daar hoorde direct een bezuiniging bij. Bij het doorvoeren van die ingreep heeft Utrecht het aantal uren huishoudelijke hulp voor alle cliënten teruggebracht tot anderhalf uur per week. Volgens de Rekenkamer was dat niet nodig.

Vorig jaar hield Utrecht 18 procent van het budget voor thuishulp over, oftewel 2,8 miljoen euro. Er bleken minder klanten te zijn dan verwacht en deze hadden per huishouden minder hulp nodig. De Rekenkamer geeft de aanbeveling om informatie uit het klantenbestand beter te analyseren. Verder pleit de Rekenkamer voor meer maatwerk. De helft van de klanten zegt dat het met de toegewezen uren thuishulp niet lukt om het huis schoon te houden.

Geen maatwerk

In reactie op de eerdere gerechtelijke uitspraak en het Rekenkamer-rapport wil de gemeente Utrecht vanaf oktober het standaard aantal uren huishoudelijke hulp uitbreiden. Wat seniorenorganisatie ANBO betreft gaat de gemeente met deze maatregel aan de kern van de kritiek voorbij. “De gemeente moet maatwerk bieden in plaatst van het afdoen met het uitbreiden van standaardvoorzieningen”, stelt directeur-bestuurder Liane den Haan. “De kern van de Wmo is dat er wordt gekeken naar wat voor ondersteuning een persoon echt nodig heeft. Als een Algemene Voorziening niet volstaat, moet er maatwerk worden geboden. Juist in dat maatwerk schiet Utrecht tekort.”

Volgens Den Haan heeft ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in een ledenbrief gemeenten erop gewezen dat een standaardvoorziening niet genoeg is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top