Finance

'Voedselverspilling kost zorg 200 miljoen euro per jaar'

In de zorgsector wordt 30 tot 40 procent van het voedsel verspild. Het kost de sector zo’n 200 miljoen euro per jaar. Dat stelt stichting Diverzio op basis van een samenwerking met veertien Friese zorginstellingen het afgelopen jaar.

Tegelijkertijd stelt Diverzio vast dat het eten in zorginstellingen de afgelopen jaren flink in kwaliteit heeft ingeboet. “Soms komen we een chefkok tegen met alleen nog een stanleymes. Om de dozen met kant-en-klaarmaaltijden open te snijden”, zegt Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio. "Na bezuinigingen en focus op kosten heeft de zorgmaaltijd veel ingeboet. De koks die het vak beheersen om met goed eten mensen gezond te maken, staan vaak machteloos. Het verdrietige is dat veelal die smakeloze maaltijden in de afvalbak belanden."

Duurzaam en Gezond aan Tafel

Om verspilling tegen te gaan en de kwaliteit van eten te verbeteren is Diverzio het programma Duurzaam en Gezond aan Tafel gestart. Zorgorganisaties in Friesland, Groningen, Drenthe/Overijssel, Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Brabant werken in groepen toe naar betere kwaliteit, minder verspilling, duurzame en regionale inkoop en een gezond kostenplaatje.

Bij verschillende zorginstellingen bewees het programma zich al succesvol. Een voorbeeld is de ouderenorganisatie Vrijwaard in Den Helder. De instelling stapte af van kant-en-klaar en investeerde in een eigen ambachtelijke keuken. “We kopen duurzamer in en we koken veel verser, lekkerder en efficiënter”, zegt bestuurder Coert Veenstra. “Ik denk dat we op jaarbasis nu zoveel geld besparen dat we er vier extra ziekenverzorgers voor in dienst kunnen nemen."

Diverzio organiseert Duurzaam en Gezond aan Tafel met steun van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Stichting De Friesland en regionale Rabobanken. Geïnteresseerde kandidaten kunnen zich nog tot half oktober voor het programma inschrijven.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top