Tech

Europese subsidie voor onderzoek naar zelf-defibrillerend hart

LUMC onderzoeker Daniël Pijnappels heeft een Europese subsidie van 1,5 miljoen euro ontvangen. Het gaat om de ERC Starting Grant. Hij gaat hiermee onderzoeken hoe het hart zelf hartritmestoornissen kan herkennen én stoppen.

"Het hart mist een robuust regelsysteem om een hartritmestoornis te corrigeren”, zegt Pijnappels, hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Cardiologie, onderdeel van de afdeling Hartziekten. Met zijn team wil hij nu zo’n biologisch systeem gaan ontwikkelen om dit in te bouwen in het hart.

Pijnappels noemt zijn idee de Biologically-Integrated Cardiac Defibrillator (Bio-ICD). Hartspiercellen met het ingebouwde corrigerende eiwit zullen zelf de stroom laten produceren die nodig is om de ritmestoornis te stoppen. Uit onderzoek van zijn huidige Vidi-project weet hij al dat de cellen een stroom kunnen opwekken die voldoende sterk is.

Met de beurs van de European Research Council kan hij zes medewerkers aanstellen om het beoogde onderzoek uit te voeren. Dat gebeurt eerst virtueel in wiskundige modellen en daarna in het echt in het laboratorium, aldus LUMC.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top