ACTUEEL

'Politie stopt met opvang verwarde personen'

De politie gaat vanaf 1 januari niet langer verwarde mensen opvangen en vervoeren die geen strafbaar feit hebben gepleegd. Dat zegt de politiechef van Amsterdam-Amstelland, Pieter-Jaap Aalbersberg, zondagavond in de uitzending van De Monitor.

"De politie is er om boeven te vangen, niet om patiënten met handboeien in een auto mee te nemen. Dat moeten we niet willen", aldus Aalbersberg. Het aantal incidenten met verwarde mensen is de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen. In 2015 kwamen er ruim 65 duizend bij de politie binnen, een stijging van 65 procent ten opzichte van vijf jaar geleden.

Ze worden nu behandeld als 'gewone' verdachten, maar volgens Aalbersberg moet daar verandering in komen. "We hebben een repertoire en zo iemand gaat dan in de boeien. Maar dat is niet humaan. Dit is een patiënt en daar moet een hulpverlener iets mee doen en niet de politie." Het stoppen van het vervoer door de politie is een van de aanbevelingen van het zogenaamde Aanjaagteam Verwarde Personen, dat bezig is met een plan om beter om te gaan met verwarde mensen.

Schippers

In reactie op de uitzending laat minister Schippers (Volksgezondheid) schriftelijk weten dat ze het voornemen van de politie steunt om te stoppen met de opvang en vervoer van verwarde personen die geen strafrechtelijk feit hebben gepleegd. Ze stelt het "erg belangrijk" te vinden dat verwarde mensen "op een passende, niet onnodig stigmatiserende en traumatiserende manier worden opgevangen of vervoerd."

Wie deze taak in 2017 van de politie moet gaan overnemen, is nog niet duidelijk. Volgens de minister moeten politie, ambulancezorg en ggz-aanbieders goede afspraken maken zodat personen met verward gedrag niet tussen wal en schip zullen vallen. De gemeente heeft hierbij de regie, als het aan haar ligt. (ANP/ Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top