Finance

Pgo-keurslijf beknelt CSO ouderenorganisaties

De koepel van ouderenorganisaties CSO wil gefinancierd worden met een eigen regeling. Het pgo-keurslijf knelt te zeer, stelt de CSO in een brief aan de Vaste Tweede Kamercommissie voor VWS. De Tweede Kamer overlegt donderdag 3 december over onder meer het subsidiebeleid voor pgo-organisaties.

Belangenbehartiging

De CSO vindt de huidige wijze van subsidiëren van pgo-organisaties niet passen bij de omvang, het werk en de maatschappelijke betekenis van de ouderenorganisaties. De belangenbehartiging van ouderen onderscheidt zich van de belangenbehartiging van gehandicapten en chronisch zieken en moet daarom anders gefinancierd worden, schrijft CSO-voorzitter Gijp van Soest. De belangenbehartiging van ouderen is veel breder: ouderen zijn immers niet per definitie ziek of gehandicapt. Het gaat bijvoorbeeld ook over arbeidsparticipatie, het inkomen en de verhoging van de AOW-leeftijd.

‘VWS verzwakt ouderenorganisaties’

In de brief roept de CSO de Kamerleden op om de “bewindslieden te bewegen te stoppen met het verzwakken van de ouderenorganisaties.” Volgens de CSO draagt projectfinanciering in plaats van instandhoudingsubsidie niet bij aan het versterken van de ouderenorganisaties.

Opgaan in koepel

De Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie (NPCF) en de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) hebben via een bestuurscommuniqué op hun site laten weten de samenwerking op bestuurlijk en operationeel niveau te intensiveren. De CSO heeft al eerder laten weten niet te willen opgaan in een koepel of brancheorganisatie met patiënten- en/of gehandicaptenorganisaties. De CSO blijft wel intensief samenwerken met de organisaties.

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top