ACTUEEL

Jongeren onder de achttien blijven drinken

Veel jongeren blijven stug doordrinken, ondanks het feit dat de minimumleeftijd voor alcoholische drank is verhoogd naar achttien jaar. Ruim een kwart van de drinkende zeventienjarigen drinkt meer dan tien glazen alcohol in het weekend, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS.

"Ondanks alle aandacht de afgelopen jaren voor de negatieve effecten van alcoholgebruik voor met name jonge mensen, is de drinkcultuur onder Nederlandse jongeren er nog altijd een van stevig drinken'', aldus het instituut.

Volgens Trimbos heeft 80 procent van de zeventienjarige hbo'ers in de afgelopen maand gedronken. Dit is aanzienlijk meer dan bij hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent).

Roken

Het instituut stelt ook vast dat bijna een op de vijf studenten (van zestien tot achttien) op het mbo en hbo dagelijks rookt. Gemiddeld roken zij zeven sigaretten per dag. Daarnaast hebben drie op de tien studenten ooit cannabis gebruikt en een op de acht deed dit nog in de afgelopen maand. Opvallend is dat twee keer zoveel jongens als meisjes blowen.

Ecstasy is volgens het onderzoek de meest gebruikte harddrug onder jongeren. Negen procent heeft ooit zo'n pilletje geslikt en drie procent heeft dit de afgelopen maand nog gedaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top