HRM

'Mbo zorg leidt op voor werk dat robots zullen doen'

40 procent van de studenten Mbo gezondheidszorg wordt momenteel opgeleid voor werk dat op korte termijn wordt overgenomen door robots. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van accountantsbureau Deloitte dat dinsdag is gepresenteerd.

In totaal worden 286 duizend studenten nu opgeleid voor een baan die in de nabije toekomst geautomatiseerd zal zijn. Dat is een kwart van alle studenten. Vooral mbo-opleidingen bieden beperkte baankansen, voorspellen de onderzoekers.

Met name bij opleidingen in administratieve, financiële en technische richtingen bestaat de kans weggeconcurreerd te worden door robots. De zogeheten automatiseringskans is daar meer dan 60 procent. Mbo gezondheidszorg heeft een iets lagere automatiseringsdreiging, rond de 40 procent, maar telt wel de grootste aantallen studenten.

Een hogere opleiding beschermt tegen deze effecten. Bij hbo-opleidingen lopen 'slechts' 84 duizend studenten wiens werk waarschijnlijk al snel zal verdwijnen. Op de universiteiten zijn dat er 28 duizend.

De komende twintig jaar staan zo'n 2 á 3 miljoen banen op de tocht, aldus de onderzoekers van Deloitte.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Selma

15 september 2016

Over welke MBO gezondheidszorg opleidingen gaat het hier? Bij het UWV zijn de mbo verpleegkundige en de verzorgende ig als kansberoepen gekenmerkt. Dat klinkt dan erg tegenstrijdig. Als de ene instantie het als kansberoep benoemt en de andere instantie het als een beperkte baankans, wie moeten we dan geloven?

Peter Koopman

15 september 2016

Mbo "gezondheidszorg" is geen bestaande beroepsopleiding. Rapport geeft mij de indruk van een "quick and dirty" aanpak. Bij de introductie van de eerste computers werd een zelfde effect voor de arbeidsmarkt verwacht. Voorspellingen in deze met een horizon van >5 jaar zijn nauwelijks serieus te nemen. Het signaal is wel zinvol voor beroepsgroepen als helpenden, verzorgenden, assistenten gezondheidszorg, verpleegkundigen. Tijdig dient het opleidingsprofiel (kwalificatiedossier) geactualiseerd te zijn. Voor bijvoorbeeld een beroep als verpleegkundige is naast standaardzorg steeds meer de persoonlijke afstemming op functionele beperkingen en gevolgen van ziekte van belang. Een nauwkeurige inschatting van het zelfzorgvermogen gaat daaraan vooraf. De sleutel is hiervoor een effectieve professionele relatie met de patiënt. En er zijn ook veel patiënten met gebrekkige communicatiemogelijkheden.

Monique van Doorn

16 september 2016

Kansberoepen is op zich al een term uit het verleden. Het is pijnlijk dat UWV deze lijst van kansberoepen als uitgangspunt hanteert voor toekenning opleidingsvouchers. Stimuleer ontwikkeling op competenties als communicatie, samenwerken, gebruik technologie en creativiteit. Dat bevordert duurzame inzetbaarheid, kansberoepen zijn kansloos.

Top