ACTUEEL

IGZ: extra aandacht voor klantervaring gehandicaptenzorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat in het najaar van 2016 extra aandacht geven aan hoe de cliënt in de gehandicaptenzorg de zorg beleeft. De inspectie gaat dit bij veertig instellingen onderzoeken.

Daarnaast heeft de IGZ een nieuw hulpmiddel ontwikkeld, speciaal voor het toezicht op de kwaliteit van zorg aan mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Dit instrument-EMB helpt de inspecteur bijvoorbeeld te onderzoeken of er goed naar mensen met een ernstig meervoudige beperking wordt geluisterd.

De inspectie wil met de bezoeken dit najaar een bijdrage leveren aan het versterken van de positie van de cliënt. De inspectie gaat er vanuit dat de wensen en behoeften van de cliënt de basis is voor hoe de zorg word geleverd.

Daarbij is het van belang dat de cliënt zoveel mogelijk zelf doet – en natuurlijk waar nodig met ondersteuning. Mogen cliënten bijvoorbeeld zelf kiezen welk beleg ze op hun boterham doen? Zelf beslissen welke kleding zij willen dragen? Kunnen ze zelf bepalen bij wie ze op bezoek gaan? Kortom, ligt de regie zoveel als mogelijk bij de cliënt?

De inspanningen van de inspectie sluiten aan op de Kwaliteitsagenda Gehandicaptenzorg die staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in juli 2016 naar de Tweede Kamer stuurde. Samen met het Kwaliteitskader Gehandicaptenzorg 2.0 is het een extra impuls om de kwaliteit van leven van cliënten te verbeteren.

Nieuw instrument

Ook vraagt de staatssecretaris aandacht voor mensen met bijzondere zorg- en ondersteuningsvragen, bijvoorbeeld bij een ernstig meervoudige beperking. Met het oog hierop start de inspectie nu een pilot met een nieuw instrument in acht instellingen. Onderdeel van het nieuwe instrument is Short Observational Framework for Inspection (SOFI). Met deze methode observeren de inspecteurs een poos de cliënten en hun omgeving, bijvoorbeeld hoe zorgverleners reageren op een cliënt en andersom. Hierna volgen gesprekken met zorgmedewerkers, behandelaren en cliëntvertegenwoordigers. Ook onderzoekt de inspecteur het zorgdossier.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top