ACTUEEL

'Instanties zetten patiënt onder druk om medisch dossier te krijgen'

Instanties zoals gemeenten, verzekeraars en arbodiensten zetten patiënten vaak onder druk om hun hele medisch dossier op te vragen bij de huisarts. Dat blijkt uit een peiling van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) onder 175 huisartsen.

De LHV onderzocht hoe huisartsen omgaan met het opvragen van het eigen medisch dossier door patiënten. Huisartsen zeggen patiënten in principe altijd inzage te geven in hun medisch dossier. Toch zijn er situaties waarin zij terughoudend zijn. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het dossier een rol speelt in een vechtscheiding of uithuiszetting of wanneer een uitkeringsinstantie of arbodienst inzage wil.

"Instanties vragen steeds vaker aan patiënten een kopie van hun medisch dossier op te vragen bij hun huisarts. Wij horen dat al langer en zien het nu ook in onze peiling. Terwijl dit helemaal niet mag", zegt Carin Littooij, LHV-bestuurslid en huisarts in Driebergen. "Instanties horen zich met toestemming van de patiënt rechtstreeks tot de huisarts te wenden en er moet sprake zijn van een 'gerichte uitvraag'."

"Het probleem is dat veel patiënten hun rechten niet kennen en zich hiermee in een kwetsbare positie kunnen plaatsen. Twijfelt u als huisarts over de verstrekking van de gevraagde informatie, dan is het verstandig dit met de patiënt te bespreken. Daarbij mag het recht van de patiënt op inzage nooit uit het oog worden verloren."

De LHV gaat het onderwerp de komende tijd verder onderzoeken door in te zoomen op de vraag om welke instanties het gaat en hoe vaak de situatie zich voordoet. De beroepsvereniging wil samen met andere artsen- en patiëntenorganisaties optrekken, om “richting gemeenten en andere instanties paal en perk te stellen aan het ongeoorloofd opvragen van het medisch dossier”.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top