Finance

'Verzekeraar moet ziekenhuistarieven openbaar maken'

Ziekenhuistarieven tot aan de eigen-risicogrens moeten inzichtelijk worden gemaakt door zorgverzekeraars. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vrijdag.

De verzekeraar heeft immers contracten met de verschillende ziekenhuizen en brengt via het eigen risico de ziekenhuiskosten direct in rekening aan de verzekerde. Daarom zijn zorgverzekeraars de aangewezen partij om hun cliënten te adviseren over de actuele behandelkosten en de gevolgen voor het eigen risico, bijvoorbeeld via de website of telefonisch.

Verstoring

De ACM is bang voor een verstoring van de markt als ziekenhuizen zelf hun tarieven openbaar maken. Ziekenhuizen die nog in onderhandeling zijn met zorgverzekeraars kunnen dan hun tarieven afstemmen op het eerste ziekenhuis dat als eerste de behandelkosten publiceert, en zo de tarieven hoog houden. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs van Loef

18 september 2016

Het marktspel wordt steeds bizarder. Innig samenwerken tussen concurrerende zorgverzekeraars is geboden om gelijktijdig te communiceren naar de shoppende zorgklant, vanwege het gelijke speelveld. Het is eigenlijk komisch, als het niet zo triest was.

Jan Alberts

19 september 2016

Wat me toch verbaast is dat ik als GGZ specialist verplicht ben mijn tarieven wél te publiceren, op mijn website en of spreekkamer. Die tarieven echter zijn door iedereen ook na te gaan op de site van de NZA. Het enige dat ik eraan kan toevoegen is het percentage dat ik daarvan afgerekend krijg. Voor ziekenhuizen gelden blijkbaar hele andere regels en ik vraag mij af waarom.

Top