ACTUEEL

Voor het eerst euthanasie bij kind in België

Voor het eerst heeft een minderjarige in België euthanasie gekregen. Het kind was ongeneeslijk ziek. Het is niet bekend hoe oud het was, wanneer het is overleden en of het een jongen of meisje was. België is het enige land ter wereld waar euthanasie wettelijk is toegestaan voor alle minderjarigen.

Professor Wim Distelmans, voorzitter van de Federale Evaluatie en Controlecommissie Euthanasie, bevestigt in Het Nieuwsblad dat de uitvoerende arts de euthanasie deze week heeft aangemeld. In Nederland is euthanasie mogelijk voor kinderen vanaf twaalf jaar, in België voor álle minderjarigen.

Euthanasie op een minderjarige is in België alleen mogelijk in uitzonderlijke en uitzichtloze gevallen. "Er zijn gelukkig erg weinig kinderen die in aanmerking komen, maar dat betekent niet dat we hun het recht op een waardige dood mogen ontzeggen",  zegt Distelmans.

Oordeelsbekwaam

In de Belgische wet staat dat de minderjarige zelf herhaaldelijk om euthanasie moet vragen. Het kind moet oordeelsbekwaam en bewust zijn, zich in eenmedisch uitzichtloze toestand van aanhoudend en ondraaglijk fysiek lijden bevinden en terminaal zijn. Naast een tweede arts moet ook een kinder- en jeugdpsychiater geraadpleegd worden. Er is toestemming nodig van de ­ouders.

In Nederland kan een minderjarige vanaf twaalf jaar een verzoek om euthanasie doen. Tussen twaalf en zestien jaar is instemming van de ouders of voogd vereist, bij zestien- en zeventienjarigen moeten die in de besluitvorming worden betrokken. (ANP)

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top