ACTUEEL

'Chronisch zieken en gehandicapten in vijf jaar zwaar gekort'

Chronisch zieken en gehandicapten zijn er de afgelopen vijf jaar onder de kabinetten Rutte I en II financieel zwaar op achteruit gegaan. Ze zagen hun zorgkosten in die periode verdubbelen.

Dat meldt het Nibud, het instituut voor budgetvoorlichting, zaterdagavond in EenVandaag. Voor mensen met een bijstandsinkomen (1.050 euro p/m) stegen de jaarlijkse zorgkosten met maar liefst 1.378 euro. Voor iemand met anderhalf keer modaal (2.750 euro p/m) stegen die kosten met 3.455 euro.

Maandsalaris

Annemarie Koop van het Nibud: “We zien bij alle groepen van chronisch zieken en gehandicapten die we hebben onderzocht, dat ze er jaarlijks meer dan een maandsalaris op achteruit zijn gegaan”. Het gaat hierbij om chronisch zieken en gehandicapten die zeer hulpbehoevend zijn. Het Nibud zag niet eerder dat één bepaalde bevolkingsgroep zo getroffen wordt door bezuinigingen.

De stijging is het gevolg van een opeenvolging van bezuinigingen in de zorg tijdens de kabinetten Rutte I en II, zoals de verhoging van het eigen risico, hogere eigen bijdrages voor zorg en ondersteuning en het wegvallen van allerlei compensatieregelen. 

Onacceptabel

Het Nibud deed het onderzoek in opdracht van Ieder(in), de belangenorganisatie voor chronisch zieken en gehandicapten. Volgens Ieder(in) komt de stijging van de afgelopen vijf jaar bovenop de toch al zwaardere lasten voor gehandicapten en chronisch zieken. Directeur Illya Soffer: “Het Nibud laat zien wat de stijging is in de zorgkosten. Dat is de afgelopen vijf jaar ongeveer een verdubbeling. In een huishouden met een middeninkomen en een zware zorgvraag loopt het bedrag nu op naar 10.000 euro per jaar. Dat is onacceptabel’’. 

 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

19 september 2016

Dit kan toch niemand gewild hebben. Maar ja, VVD is een anti-niveringspartij en de PvdA wil(de) de zorg overhevelen naar de gemeenten. Deze worden bestuurd door volksvertegenwoordigers maar gaan bedenkelijk en wantrouwend kijken als een plaatsgenoot een hulpvraag heeft. De schrijnende situaties die ontstaan zijn in de zorg door de hervormingen van deze 2 partijen zijn bepalend voor mijn stemgedrag binnenkort.

Top