ACTUEEL

‘Aantal daklozen groeit stevig’

Het aantal nieuwkomers in de dag- en nachtopvang groeit fors: van 3200 in de eerste helft van 2015 naar 3900 in de eerste zes maanden van dit jaar. Dat meldt de NOS op basis van cijfers van het Leger des Heils.

Eerder dit jaar meldde het CBS al dat Nederland er in zes jaar tijd weer 13.000 daklozen bij heeft gekregen. Met het oog op Prinsjesdag pleit Cornel Vader, directeur Zorg en Welzijn van het Leger des Heils, dan ook voor de bouw op kortst mogelijke termijn van 10.000 goedkope huurwoningen.

Volgens het kabinet gaan de meeste inkomensgroepen er volgend jaar financieel op vooruit. Maar dat geldt volgens het Leger des Heils niet voor de dak- en thuislozen. "Wij willen zo graag dat er nu ook eens iets wordt gedaan voor de mensen in onze samenleving die helemaal niets hebben", zegt Vader tegen de NOS. "Daarvoor zijn die 10.000 woningen nodig met huren van maximaal 400 euro. Het mag heel simpel: containers, kleine appartementen, een soort studentenkamers van 20 vierkante meter. Als ze er maar komen. Dat zou voor deze groep, gecombineerd met de juiste begeleiding, een cruciale eerste stap zijn richting een oplossing."

De Federatie Opvang, de brancheorganisatie voor de maatschappelijke opvang, sluit zich bij deze oproep aan. Rina Beers van de federatie wijst erop dat de afgelopen jaren het aantal daklozen weer fors is opgelopen. "Je ziet in grote steden als Amsterdam en Den Haag de slaapzakken weer op straat. Het is vreselijk als we terugkeren naar de jaren 90, met zwervende psychiatrische patiënten die in auto's slapen en met verloedering van de binnensteden."

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top