ACTUEEL

Donner tegen afschaffen eigen risico

Vice-president Piet Hein Donner van de Raad van State is tegen het afschaffen van het eigen risico in de gezondheidszorg. "Als je dat zou afschaffen, haal je alle tien plagen van Egypte weer binnen'', zegt hij tegen NRC.

"Wij zien dat de zorgkosten weer verder stijgen. Het zou verstandig zijn alle grote kosten die mensen in het leven maken, in samenhang te bekijken. Dan gaat het om woonlasten, pensioen en de ziektekosten. Want met name ouderen maken veel zorgkosten, terwijl die verder lagere lasten hebben. Zij hebben vaak hun hypotheek al afbetaald”, aldus Donner in de krant.

De Raad van State is onafhankelijk adviseur van de regering. Over de kosten in de gezondheidszorg zegt Donner: "Wij hameren erop: kijk hoe je die kosten écht kunt gaan beheersen. Anders verdringen de zorgkosten straks de andere taken en bestedingsmogelijkheden van de overheid nog meer. Of de kosten worden, in de vorm van hogere premies, verdeeld over alle Nederlanders.''

Onder vuur

In de politiek ligt het eigen risico onder vuur. GroenLinks, PVV, SP en 50PLUS willen het afschaffen. Ook PvdA en CDA willen nadenken over afschaffing of vermindering van het eigen risico. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid - VVD) vindt het eigen risico in de zorg van minimaal 385 euro per jaar "heel goed te verantwoorden". Als het eigen risico wordt afgeschaft gaat volgens haar de premie voor verzekerden met 284 euro per jaar omhoog. Afschaffing kost 3,9 miljard.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid - PvdA) vindt dat serieus gekeken moet worden naar het eigen risico, dat volgens hem nooit een belemmering mag zijn voor mensen die zorg nodig hebben. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

22 september 2016

Ik ben het in principe eens met Donner en Schippers. Het eigen risico heeft zeker bijgedragen an het dempen van de zorgkosten, die anders echt de pan uit zouden reizen.
Het mijden van noodzakelijk zorg door het eigen risico is een keerzijde.
Ik zou daarom wilen pleiten voor een eigen risico als percentage (voorstel 10-20%) van de zorgkosten tot een maximaal eigen risico van bv. 500-1000 euro. Je eigen risico is dan niet meteen op na je eerste dokterbezoek en kleine behandeling, wat de drempel verlaagt om te gaan. (of helemaal geen drempel meer te voelen als je eigen risico toch al op is). Tegelijkertijd gaan mensen eerder prijzen vergelijken bij de duurder behandingen daar ze daarvan ook een deel moeten betalen.

H hor

26 september 2016

Zorgkosten
Jammer dat de regering (Schippers, Donner, etc) niet willen inzien dat het verlagen van het eigen risico een maatschappelijk belangrijk punt is en dat ze weigeren om het eigen risico voor 2017 te verlagen. Dat het eigen risico in 2017 385,- euro blijft is voor veel mensen geen verbetering. Daarnaast is de opmerking van van Rijn dat er andere oplossingen gekeken moet om de 4 miljard aan inkomsten eigen risico zeker te stellen helemaal desastreus. Immers, de zorgpremie is voor zeer veel mensen zeer hoog. Ook het feit dat ze verplicht zijn om deze te betalen biedt geen keuze vrijheid. Daarnaast is het aantal wanbetalers en het aantal mensen die een betalingsregeling hebben voor de zorgverzekeringspremie nog nooit zo hoog geweest als de laatste jaren. HeT afschaffen van het eigen risico en dit compenseren met de zorgverzekeringspremie is geen oplossing. Lage inkomens en mensen met een uitkering worden wederom gestraft. De oplossing ligt in de uitgaven in de zorg. Medisch specialisten verdienen veel te veel, zekere de vrijgevestigde. Ook de oprichting van de Medisch Specialistische Bedrijven (MSB's) per januari 2015 is dit geen positieve verandering. Immers de MSB's willen een bedrijf zijn en dus vermogen opbouwen. Lees de verzekerden betalen zich blauw aan verzekeringspremie zodat de medisch specialisten en de MSB's er lekker ruim bij zitten. Oplossing alle medisch specialisten in loondienst met een maximaal jaarsalaris van 120.000 euro.

Top