ACTUEEL

Verpleegkundigen teleurgesteld in kabinetsplannen zorg

De beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN is niet erg positief over de plannen voor de zorg die het kabinet op Prinsjesdag bekend maakte. Het lijkt aan urgentie te ontbreken om echt iets te doen aan het toenemend tekort aan verpleegkundigen en verzorgenden, aldus V&VN.

Dat de bezuinigingen van een half miljard op de langdurige zorg definitief zijn geschrapt is mooi, maar dat was in juni al bekend. Het kabinet komt verder met niks nieuws op het thema gezondheidszorg, stelt de vakvereniging op haar website.

Zorgkwaliteit

Als er nu niet wordt geïnvesteerd, dan zijn er straks niet genoeg verpleegkundigen en verzorgenden die hun beroep op het hoogste niveau uitoefenen, vindt V&VN. Dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van zorg.

‘De middelen die de regering beschikbaar stelt voor deskundigheidsbevordering in ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn maar een druppel op de gloeiende plaat.’ De vakvereniging roept op tot een integraal programma voor bijscholing en behoud van arbeidsplaatsen en voor nieuwe instroom door meer stageplaatsen en meer beschikbare vervolgopleiding.

Wijkverpleging

Voor 2017 stelt het kabinet 180 miljoen extra beschikbaar voor wijkverpleging, bovenop de 180 miljoen die dit jaar beschikbaar kwam. Volgens het kabinet moet dat genoeg zijn om de vraag naar wijkverpleging op te kunnen vangen, maar V&VN betwijfelt of dit voldoende is – juist omdat de zorg zich steeds meer verplaatst van ziekenhuis en verpleeghuis naar thuis.

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top