HRM

Bussemaker: ‘Geen vergoeding voor coschappen’

Studenten Geneeskunde hoeven tijdens hun coschappen niet te rekenen op een beurs of een stagevergoeding. Een coschap is geen stage en de studenten hebben tijdens de opleiding geen bevoegdheid om te zelfstandig handelingen te verrichten die vallen onder de BIG-wet.

Dat schrijft minister van Onderwijs Jet Bussemaker deze week in een brief aan de Eerste Kamer. Zij reageert daarmee op kamervragen van GroenLinks.

Draagkracht

Studenten lopen zo’n 40 weken per jaar coschappen. De studiebelasting wordt geschat op ongeveer 46 uur per week. De coschap-fase duurt twee jaar en komt bovenop de basisfase van vier jaar. Studentenorganisaties stellen dat geneeskundestudenten in die tijd geen bijbaantjes kunnen hebben, waardoor hun studieschuld nog verder toeneemt. In de brief stelt de minister dat de geneeskundestudenten die later weer ruimschoots terugverdienen. Mochten de voormalige studenten geneeskunde onverhoopt in de financiële problemen komen, bijvoorbeeld omdat ze geen geschikte baan kunnen vinden, dan geldt voor hen hetzelfde als voor alle anderen met een studieschuld: ze mogen aflossen naar draagkracht en het restant wordt na 35 jaar kwijtgescholden.

Rendement

Bovendien moet de waarde van een studie niet alleen worden uitgedrukt in termen van financieel rendement, zo schrijft de minister, maar ook bekeken worden op abstract niveau. Het draagt bijvoorbeeld bij aan algemene en culturele vorming. Dat geldt net zo goed voor geneeskunde.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Irene Janszen

23 september 2016

Hoezo; Studeren is voor de rijken?
Twee jaar geen inkomen en geen kans bij te verdienen, dat kan geen gewoon mens zich veroorloven! Twee jaar levensonderhoud volledig lenen betekent een kapitale schuld opbouwen. Zie dan maar eens een lening of hypotheek te krijgen als je midden 20 wil gaan werken en leven. Hieruit spreekt zoveel onbegrip voor studenten die niet met een zilveren lepel in de mond zijn geboren. Op deze manier bevestigt men weer het beeld van de laatste tijd dat een studie alleen nog maar haalbaar is voor de rijken.
En over rendement gesproken. Laten we de co's eens uit het ziekenhuis halen. Eens kijken hoeveel het dan kost om al hun taken (want die hebben ze) door anderen te laten uitvoeren. Eens kijken hoe het dan met het "economisch rendement" zit.

Top