ACTUEEL

'Een derde van gemeenten is door budget jeugdpsychiatrie heen'

In een derde van de gemeenten is het geld voor jeugdpsychiatrie al op. Dat bevestigen zorgaanbieders als Karakter, Dokter Bosman, Yoep en Accare, die in verschillende delen van het land actief zijn, tegenover de NOS.

Duizenden jongeren lopen het risico tot januari te moeten wachten op behandeling in een gespecialiseerde instelling, schatten de instellingen in. Ook de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVVP) ziet al enige tijd dat zorginstellingen uit financiële noodzaak twee wachtlijsten naast elkaar hanteren. Alleen in de ernstigste gevallen krijgen jongeren nog wel hulp.

Per 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Zij kopen die hulp vaak gezamenlijk per regio in. Door kabinetsbezuinigingen hebben zij minder te besteden en sommige regio’s hebben er meer geld voor uitgetrokken dan andere.

De wachttijden in de jeugdhulp zijn aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Van Rijn (PvdA) wees er toen op dat gemeenten een zorgplicht hebben: als een kind niet meer terecht kan bij een zorgaanbieder, dan moeten zij regelen dat die terecht kan bij een ander. De praktijk blijkt echter weerbarstiger, stellen zorgaanbieders. Zij vinden dat het ministerie moet bijspringen, aldus de NOS.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top