ACTUEEL

'Kamer wil regulering wietteelt'

De overheid moet toezicht gaan houden op de teelt van wiet. Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer is inmiddels voor regulering te porren, meldt oppositiepartij D66 vrijdag. In de Eerste Kamer is er echter nog geen meerderheid.

De politieke discussie zat de laatste jaren muurvast. Door de Groep Bontes/Van Klaveren, die als VNL wil meedoen aan de komende verkiezingen, is er nu voor het eerst een meerderheid, aldus Kamerlid Joram van Klaveren. Regeringspartij PvdA pleitte al langer voor regulering.

Doorbraak

D66-Kamerlid Vera Bergkamp spreekt van een doorbraak. "Na burgemeesters, gemeenten en een groot deel van de Nederlanders wil nu ook de Tweede Kamer dat de wietteelt gereguleerd wordt. We moeten weer gidsland worden in Europa."

"We zullen wel zien hoe het afloopt", reageerde minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. Het kabinet heeft zich steeds tegen legalisering gekeerd. De kwestie is nu aan de Tweede Kamer en het standpunt van het kabinet wordt tijdens dat proces bepaald, zei Van der Steur. "Daar loop ik niet op vooruit."

Gezondheidsrisico's 

Het is de bedoeling dat de productie strafbaar blijft, maar de teelt bij gecontroleerde telers niet langer wordt vervolgd. Net zoals nu met de verkoop van cannabis in coffeeshops. Telers worden ook belastingplichtig. Verder komt er controle op de kwaliteit van cannabis, wat ook de gezondheidsrisico's moet beperken.

Met het voorstel wil D66 "de achterdeur van de coffeeshop regelen" en een einde maken aan het scheve gedoogbeleid. Bergkamp: "In de huidige situatie is het zo dat cannabis verkocht mag worden, maar dat het niet geteeld of aangevoerd mag worden. Een onhoudbare situatie."'

Ze wijst erop dat de gezondheidsrisico's nu te groot zijn en dat het veel politiecapaciteit kost. Ook keren rechters zich tegen het huidige beleid. "Door ook de achterdeur eindelijk te regelen, lossen we dit op." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top