ACTUEEL

ZorgZaak maakt bezwaar tegen staatssteun Meavita

Thuiszorgorganisatie de Zorgzaak in Hoogeveen gaat bezwaar maken tegen de staatssteun aan voormalig Meavita. De Zorgzaak begrijpt niets van de regeling en stapt naar de Europese Commissie. Dat heeft Femke Spiering, directeur van de Zorgzaak, maandag 30 november in NOVA gezegd.

Concurrentievervalsing

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geeft voormalig Meavita in totaal 37 miljoen euro aan balanssteun. Daarvan gaat 15 miljoen naar Thuiszorg Groningen (TZG) en 22 miljoen naar de Haagse Wijk- en Woonzorg (HWW). De NZa vindt de steun noodzakelijk om patiënten in beide regio’s van zorg te blijven voorzien. Onbegrijpelijk, stelt Spiering. “Dit is concurrentievervalsing.”

Ageren tegen regelgeving

Het kan niet zo zijn dat er staatssteun wordt verleend aan een failliete zorgorganisatie, vindt Spiering. De ZorgZaak ageert tegen de regelgeving die dit mogelijk maakt. De directeur zegt al meerdere malen contact te hebben gezocht met staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS, “maar blijkbaar wordt het niet serieus genomen.”

Onduidelijkheden

Volgens de ZorgZaak zijn er veel onduidelijkheden in de casus Meavita. Zo wordt er gesproken over het verdwijnen van 401 fte’s. Spiering wil weten om wat voor een mensen het gaat. “Als het gaat om zorgverleners, betekent dat dan dat de zorg niet meer nodig is?”

Toetsing Europese Commissie

De ZorgZaak gaat bij de Europese Commissie bezwaar maken tegen de gang van zaken. Omdat het besluit  van de NZa om de staatssteun te verlenen afwijkt van het beleid van de NZa, wordt het besluit gemeld bij de Europese Commissie. Die toetst of er sprake is van geoorloofde staatssteun. Steun is bedoeld als uiterst redmiddel als er in het belang van de consument geen andere uitweg is, stelt de NZa. Het wordt betaald uit publieke middelen.

De ZorgZaak in Nova

Bekijk  de uitzending van NOVA van 30 november over de staatssteun aan Meavita. U heeft hiervoor Microsoft Silverlight nodig. Het fragment is ook direct te benaderen via de site van NOVA.

Get Microsoft Silverlight

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Meihuizen

2 december 2009

Ik heb het al eerder op SKIPR gezegd maar zeg het graag nog een keer zonder het hele betoog nogmaals: we gaan nu zien wat dat nou betekent, 'marktwerking' in de zorg. Ofwel er gaan bedrijven failliet, of de overheid moet ingrijpen en worden de goeden 'gestraft' of liever de slechten 'beloond'. Waarbij ik niets wil afdoen aan de kwaliteit van de medewerkers van zo'n 'failliete' organisatie; het lijkt hier toch vooral leiderschapsissues en ego's te betreffen...

Top