Tech

Scootmobiels raken vaker te water

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen (MRD) wil dat er meer aandacht komt voor de rijvaardigheid van bestuurders van scootmobielen. Dat meldt Medisch Contact vrijdag op basis van onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam. Na bestudering van statistieken trekken studenten de conclusie dat in de afgelopen tien jaar het aantal reddingen van bestuurders die te water raken is toegenomen.

"Om brommer te mogen rijden moet je tegenwoordig een rijbewijs halen. Raar dat we bij een groep mensen die vanwege hun gezondheid minder vaardig zijn, iets dergelijks niet vereisen'', aldus een woordvoerder van de MRD. Zijn organisatie pleit dan ook voor de invoering van een test, die periodiek wordt herhaald.

In de periode 2006-2009 werden gemiddeld zeven reddingen per jaar uitgevoerd, sindsdien zijn het er jaarlijks gemiddeld zestien, blijkt uit het onderzoek. Niet altijd komt hulp op tijd: het afgelopen jaar verdronken scootmobielbestuurders in onder meer Bergen op Zoom, Barendrecht en Bunschoten.

In de afgelopen tien jaar is het aantal scootmobiels enorm toegenomen. "We weten niet hoeveel het er precies zijn en we weten ook niet hoeveel bestuurders er daadwerkelijk zijn verdronken, maar we zien deze cijfers toch als een signaal."

Dat het misgaat komt volgens hem ook door technische tekortkomingen. "Het onderscheid tussen gas geven en remmen is niet altijd helder. De constructie met drie wielen is ook niet ideaal, bij het raken van een stoepje valt hij al om.'' (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top