ACTUEEL

'Registratie vruchtbaarheidskliniek op orde'

De zeventien vruchtbaarheidsklinieken in Nederland hebben de zorg rond donorbevruchting goed geregeld. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). In 2009 moest Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht op last van de IGZ sluiten omdat de dossiers bij de zogenoemde semenbank niet op orde waren. Die sluiting was aanleiding voor een nieuwe inspectieronde.

Alle fertiliteitsklinieken registreren de relaties tussen donoren en ontvangers en de daaruit ontstane zwangerschappen nu correct in hun archieven, aldus de inspectie dinsdag. De klinieken leggen deze gegevens ook vast in het donorregister. "De IGZ heeft er vertrouwen in dat de gegevens over donoren en vrouwen die met donorcellen zwanger zijn geworden betrouwbaar zijn."

De inspectie maakt nog wel een kanttekening: gegevens over donorbevruchtingen die in de klinieken beschikbaar zouden beter kunnen worden gedeeld. Zo kan worden voorkomen dat donoren zich bij meerdere klinieken aanmelden en op die manier vele tientallen tot een paar honderd nakomelingen kunnen hebben. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top