ACTUEEL

Salbutamol-inhalator van Sandoz mag op de markt blijven

De klachten over de salbutamol-inhalator van Sandoz kunnen niet aan het product zelf worden toegeschreven. Dat is de conclusie van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBGna een onderzoek naar meldingen dat deze astma-inhalator minder goed werkt.

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb kreeg van oktober 2014 tot en met juli 2016 in totaal 63 meldingen over deze astma-inhalator, de salbutamol Sandoz aërosol 100 microgram/dosis. Een groot deel van de meldingen betrof kinderen, zelfs met ziekenhuisopnames.

Een mogelijke verklaring voor het aantal klachten is dat in korte tijd veel astma- en COPD-patiënten op dit type inhalator zijn overgestapt, zo is te lezen op de website van apothekersvereniging KNMP. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat zo’n 350 duizend patiënten in korte tijd naar dit type inhalator zijn overgezet.

In het onderzoek van het CBG zijn eerst de Europese collega-autoriteiten geraadpleegd. Deze Sandoz-inhalator wordt in 11 andere Europese landen gebruikt. Alleen in Duitsland is in 2010 een korte piek aan meldingen geweest toen het middel net op de markt kwam. Omdat het signaal alleen in Nederland voorkwam, is het CBG ook nagegaan of er iets mis was met de partijen die in Nederland op de markt waren. Dat bleek niet het geval, aldus de onderzoekers.

Het CBG heeft ook geconstateerd dat het aantal ziekenhuisopnames bij kinderen waarvan melding is gemaakt, niet afwijkt van het te verwachten patroon.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top