ACTUEEL

Tien klinieken vormen oncologisch netwerk OncoZon

Tien zorginstellingen hebben een contract met elkaar gesloten voor een vergaande samenwerking op oncologisch gebied. Het nieuwe samenwerkingsverband heeft de naam Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland, kortweg OncoZON, gekregen. Het streven is “om op een uniforme manier de hoogste kwaliteit van kankerbehandeling bieden”, zo maken de samenwerkende partijen bekend.

De klinieken die samenwerken in OncoZON zijn het Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius Ziekenhuis, Maastricht UMC+, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna Ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum, Zuyderland en bestralingskliniek Maastro Clinic.

Tumorwerkgroepen

Vanuit deze centra zijn zogenoemde tumorwerkgroepen samengesteld, die met elkaar afspreken hoe de zorg er per specifieke tumorlijn (borstkanker, longkanker et cetera) uit moet zien. Daarbij worden vaste standaarden voor behandeling (zogenoemde best practices) opgesteld en ervaringen gedeeld, met als doel de zorg te evalueren en zodoende continu te verbeteren.

Eén club

De tien OncoZON-partners hebben contractueel vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te zullen gaan volgen. "De tien partners hebben zich con amore uitgesproken vóór samenwerking en hebben zich ook contractueel verbonden aan die samenwerking", zegt Bernd Kremer, KNO-arts en hoofd/hals-oncoloog van het Maastricht UMC+ en voorzitter van het dagelijks bestuur van OncoZON. "Wat dat betreft lopen we voorop in Nederland. We zijn verder in het denken als één oncologische club."

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

29 september 2016

"Vanuit deze centra zijn zogenoemde tumorwerkgroepen samengesteld, die met elkaar afspreken hoe de zorg er per specifieke tumorlijn (borstkanker, longkanker et cetera) uit moet zien". Is dit hun kijk op maatwerk?
Persoonlijk heb ik er erg behoefte aan hoe de zorg er per specifieke PATIËNT (leeftijd, persoonskenmerken, gemoedstoestand, zijn of haar voorkeur) er uit moet gaan zien. Ik ben geel lijf met een tumor, ik ben een medemens. Alleen al de term 'tumorwerkgroepen'.

Top