Finance

Sanofi krijgt 43 miljoen dollar voor ontwikkeling zikavaccin

De Franse farmaceut Sanofi krijgt een subsidie van ruim 43 miljoen dollar voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het zikavirus. Het geld komt van de Amerikaanse BioMedical Advanced Research and Development Authority (BARDA). Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid heeft toestemming verleend voor de financiering.

Sanofi Pasteur, de vaccinafdeling van de medicijnproducent, gaf zijn onderzoekers in het voorjaar al de opdracht om een vaccin te ontwikkelen tegen het zikavirus. Sanofi Pasteur geldt als een autoriteit op het gebied van vaccins, waarmee virusinfecties kunnen worden voorkomen.

De subsidie is bedoel voor de periode tot juni 2022. Begin 2018 moet het onderzoek in zogeheten midstage trials zitten. Voor de latere fases van het onderzoek wordt nog eens 130 miljoen dollar uitgetrokken als het voorgaande deel goede resultaten oplevert.

Race

Er zijn meerdere farmaceuten in de race om een zikavaccin te ontwikkelen. India's Bharat Biotech is werk aan een middel tegen de ziekte die door muggen wordt overgebracht. Inovio en zijn partner GeneOne Life Sciences kregen in juni al toestemming van toezichthouders in de VS om hun vaccin op mensen testen.

In februari riep de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zika uit tot een gevaar voor de gezondheid wereldwijd. Het virus wordt in verband gebracht met microcephalie, een geboorteafwijking die gekenmerkt wordt door een kleine schedel bij de geboorte en latere problemen in de ontwikkeling.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top