ACTUEEL

IGZ zwicht voor dreigement zorginstellingen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is voortaan terughoudender met het openbaar maken van informatie. De IGZ is ‘gezwicht’ voor  het dreigement van zorginstellingen om informatie achter te houden. Dat blijkt volgens TC Tubantia uit een brief van minister Ab Klink van VWS aan de krant.

Beroep op WOB

Zorginstellingen hebben geklaagd dat verzoeken op basis van de Wet Openbaarheid Bestuur (WOB) te ruimhartig zijn gehonoreerd, meldt TC Tubantia. De IGZ geeft voortaan de informatie pas prijs zodra de incidentmelding is onderzocht en er een eindoordeel is.

Vertrouwensrelatie

Klink wil de vertrouwensrelatie tussen de IGZ en de zorginstellingen niet in gevaar brengen. Klink schrijft in de brief: "De vertrouwensrelatie tussen de inspectie en de beroepsgroep is onontbeerlijk voor effectief toezicht. Die zal door openbaarmaking onevenredig worden beschadigd. Daarom is besloten de achterliggende documenten van een eindoordeel niet meer openbaar te maken. Het belang van de IGZ, controle en toezicht weegt zwaarder dan het algemeen belang van openbaarmaking."

Nuancering

Herre Kingma, bestuursvoorzitter van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede, vindt dat de klagende instellingen een verkeerd signaal afgeven. Kingma in de krant: “Betreurenswaardig. Het melden van incidenten is van groot belang om te leren van fouten zodat de patiëntveiligheid toeneemt. Daar kun je als ziekenhuis nooit tegen zijn." De IGZ kan wel genuanceerder zijn, vindt Kingma.

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anonym

3 december 2009

Dreigen met achterhouden van informatie???? En er wordt al zoveel informatie achtergehouden. Dus de taak van de IZG zou uitgebreid moeten worden door nog vaker onaangekondigt te verschijnen. Volgens mij kun je alleen maar leren van fouten. Maar dat hebben directie en management nog steeds niet door. Dus IZG gewoon doorgaan de clienten hebben recht op informatie en er vooral recht op dat men van fouten leert.Dit is dus zorg macht, macht en macht. En het wordt nog geslikt ook. Gooi aub alle kwaliteitscertificaten in de prullebak en de websites waar ik als client op kan zien waar goede zorg wordt geleverd haal die aub uit de lucht want het is niet volledig en onbetrouwbaar blijkt maar weer. Het zegt helemaal niks. Ongelooflijk.

Anonym

3 december 2009

en IZG moet dus IGZ zijn grrr zo boos ben ik dat ik zelfs dat niet meer goed schreef.

Top