Finance

Van Rijn alert op nieuwe pgb-problemen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) houdt de komende tijd scherp in de gaten of er problemen ontstaan met declaraties van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Vanaf 1 november worden onjuist ingevulde declaraties niet meer uitbetaald.

De Tweede Kamer voorziet problemen en vreest een herhaling van de situatie begin 2015, toen veel mensen niet of te laat hun geld kregen. Ook Van Rijn wil geen herhaling, zei hij donderdag. "In het pgb-dossier gebeuren altijd dingen die je vooraf niet had kunnen bedenken, dus we zullen erbovenop zitten", aldus Van Rijn.

In 2015 veranderde het systeem voor het pgb waarmee mensen met een beperking zelf hun zorg op maat kunnen regelen. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) werd verantwoordelijk voor de uitbetaling van pgb’s. De eerste maanden regende het klachten van mensen die hun geld niet of te laat kregen. Om de betaling vlot te trekken werden declaraties minder strikt gecontroleerd. De controles worden nu hervat.

Om narigheid te voorkomen benadert de SVB nu mensen die een niet correct ingevulde declaratie indienen en wordt doorgenomen wat er anders moet. In oktober worden rekeningen die niet helemaal goed zijn ingevuld nog uitbetaald. Vanaf november niet meer.

De bewindsman volgt nauwgezet of de adviezen die de SVB mensen met een pgb geeft resultaat hebben. Bij onvoorziene problemen kan hij ingrijpen, was zijn boodschap. Eind oktober stuurt hij het plan voor een gebruiksvriendelijk digitaal loket waar mensen met een pgb onder meer hun declaraties kunnen indienen en informatie kunnen krijgen naar de Kamer. Van Rijn streeft ernaar om het loket in 2018 open te laten gaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top