ACTUEEL

Van Rijn: ‘Geen onderzoek naar wurgcontracten in jeugdzorg’

Staatssecretaris Martin van Rijn van VWS laat geen onderzoek uitvoeren naar wurgcontracten en zwijgcontracten in de jeugdzorg. Hij vindt het de verantwoordelijkheid van gemeenten zelf om daarop toe te zien, zo antwoordt Van Rijn op Kamervragen.

Dat schrijven Binnenlands Bestuur en het Brabants Dagblad.

Uitsluiting

In juli bleek dat een aantal gemeenten toegang eist tot de patiëntendossiers van zelfstandige aanbieders in de jeugdzorg, en dat is in strijd met de jeugdwet. Maar als ze niet meewerken aan het schenden van het beroepsgeheim, dan dreigen gemeentes met hoge boetes of uitsluiting van zorgcontracten. Onderhandeling is niet mogelijk.

Privacy

Het is op dit moment niet bekend hoeveel van dit soort wurg- of zwijgcontracten er zijn. Het is niet de taak van VWS om dit uit te zoeken, vindt Van Rijn. Wel zal hij alle ontwikkelingen rondom informatie en privacy in de jeugdzorg nauwlettend in de gaten houden, zo gaf hij aan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Leo J van Oudheusden

2 oktober 2016

Er worden dus contracten afgesloten die tegen de jeugdwet zijn en dus volstrekt onrechtmatig. Er is met die contracten ook sprake van een schending van het beroepsgeheim. Wanneer sturen we deze staatssecretaris nu eindelijk weg wegens incompetentie. De PGB en de jeugdzorg zijn door het beleid van VWS volstrekt rampzalig en kostbaar verlopen.

Top