HRM

Saxion stopt met numerus fixus zorgopleidingen

Hogeschool Saxion stopt vanaf het studiejaar 2017/2018 met de numerus fixus voor al haar zorgopleidingen. Studenten hoeven niet meer deel te nemen aan de loting voor Fysiotherapie, Verpleegkunde en de hbo-v studieroute Gezondheid & Technologie, zo meldt dagblad de Stentor. De eisen tijdens de opleiding worden wel hoger, zegt Saxion.

Directeur Rients Jorna van de Academie Gezondheidszorg van Saxion stelt dat de vraag naar hbo-opgeleide zorgprofessionals toeneemt. Een beperking is op de instroom van studenten voor verpleegkunde en fysiotherapie is dan niet wenselijk.

Het wordt zonder numerus fixus niet per se makkelijker om te opleiding te volgen, benadrukt Saxion. De hogeschool gaat meer nadruk leggen op de kwaliteiten van de student, of die wel de goede houding heeft en het niveau aankan. Constateert de school dat dit niet zo is, dan wordt de student aangeraden een andere opleiding te volgen.

Eind 2015, toen er signalen kwamen dat er een tekort aan hbo-verpleegkundigen dreigde, zei Jorna dat de opleiding niet meer studenten zou toelaten. Er zouden te weinig stageplekken georganiseerd kunnen worden. Het intrekken van de fixus kan ertoe leiden dat de instroom toch toeneemt. "Met stage-organisaties maken we daarom goede afspraken om deze toename, indien nodig, goed op te vangen", zegt Jorna nu in de Stentor.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top