ACTUEEL

Ziekenhuizen Rijnmond zoeken samenwerking

Het Havenziekenhuis in Rotterdam en het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel willen gaan fuseren. Ze willen tegelijk een partnerschap aangaan met het Erasmus Medisch Centrum in de Maasstad. De drie partijen voeren hierover verkennende gesprekken, lieten ze maandag weten. Een eventuele fusie zal banen gaan kosten.

Het Havenziekenhuis is een relatief kleinschalige voorziening aan de rand van het het Rotterdamse stadscentrum. Door die kleinschaligheid kampt hetziekenhuis met financiële problemen. "Door een nauwe samenwerking met de andere ziekenhuizen worden deze problemen hanteerbaar", lieten de fusiepartners weten.

Een fusie zal ook gevolgen hebben voor het personeel van de ziekenhuizen. Tegenover het AD laat bestuurder Peter Draaisma van het IJsselland-ziekenhuis weten dat een sanering onder het personeel onvermijdelijk zal zijn. "Er moeten banen weg, maar we weten nu nog niet hoeveel. Bovendien komt er later weer werkgelegenheid voor terug."

Versterken

De ziekenhuizen willen elkaar op verschillende gebieden gaan versterken. Zo biedt het IJsselland Ziekenhuis topklinische zorg op het gebied van maag-, darm- en levergeneeskunde. "Met het Erasmus MC als partner kan IJsselland deze positie voor de toekomst behouden", aldus de drie partijen. 

Het Erasmus MC bouwt aan een nieuw ziekenhuis dat over minder bedden gaat beschikken. Zoals alle UMC’s zal ook het Erasmus MC zich meer gaan toeleggen op tertiaire zorg en complexe zorg. Deze twee ontwikkelingen maken het voor het Erasmus MC noodzakelijk om tweedelijnszorg af te stoten. Een partnership met het Havenziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis zal volgens de drie partners positieve bijdrage leveren aan de onderzoeksmogelijkheden van het Erasmus MC en de samenwerking op het gebied van opleidingen. (ANP/Skipr)

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top