ACTUEEL

Ruim 40 procent huisartsbezoeken betreft zelfzorgklacht

Ruim vier op de tien huisartsbezoeken betreft een zelfzorgklacht die door de patiënt zelf opgelost kan worden. De huisarts schrijft meer dan twee keer zo vaak een recept uit voor deze klachten dan dat hij een zelfzorgadvies geef.

Dat blijkt uit onderzoek van Multiscope onder ruim duizend Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van Neprofarm.

Tweederde van de huisartsbezoeken gaat over één van de tien veelvoorkomende klachten die zich ook voor zelfzorg lenen, zoals oorpijn, hooikoorts, hoesten. Als de aantallen doktersbezoeken worden vermenigvuldigd met de zelfzorgpercentages die door een expertpanel per klacht zijn vastgesteld, dan blijkt volgens Neprofarm-directeur Bernard Mauritz dat het bij 40 procent van de bezoeken in dit onderzoek om een zelfzorgklacht gaat.

Bij een kwart van de huisartsbezoeken willen mensen gerustgesteld worden en zekerheid krijgen over de klacht. De huisarts geeft echter maar aan eenvijfde van de mensen met een eenvoudige klacht een zelfzorgadvies en bij 10 procent adviseert hij even af te wachten, terwijl hij aan maar liefst bijna de helft van de mensen een recept voorschrijft.

Neprofarm

Neprofarm is de Nederlandse Vereniging van de Farmaceutische Industrie van Zelfzorggeneesmiddelen en Gezondheidsproducten. De vereniging vertegenwoordigt de belangen van fabrikanten en importeurs van geregistreerde merkgeneesmiddelen die zonder recept verkrijgbaar zijn.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top