ACTUEEL

'Late doorverwijzing stort jongeren in crisis'

Door gebrekkige expertise bij de wijkteams worden jongeren te laat doorverwezen naar specialistische zorg. Als gevolg hiervan verkeren jongeren die worden opgenomen in de gesloten jeugdzorg steeds vaker in crisis.

Dat zegt directeur jeugd Erwin Duits van Pluryn in dagblad Trouw. Als uitvloeisel van de decentralisatie zetten gemeenten in op ambulante behandeling. "Kinderen met complexe problemen, zoals depressie of een angststoornis, worden daardoor te laat doorverwezen naar specialistische psychiatrische zorg”, stelt Duits. Gevolg binnen zijn instelling: “heftiger gedrag en meer jongeren met zelfmoordneigingen”.   

Bestuurder Hans du Prie van jeugdzorgplatform iHUB wil de decentralisatie nog geen mislukking noemen. “We moeten de decentralisatie niet afdoen als mislukt”, zegt hij in Trouw. “Dat zware problemen te laat worden ontdekt is niet gek bij een stelselwijziging.” Du Prie steekt de hand in eigen boezem. “De jeugdzorg moet fundamenteel veranderen. Van het traditionele reddersdenken naar behandelingsgericht. Dat kost tijd. Geef de sector nog twee jaar.”

 

 

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top