ACTUEEL

'Zorgverzekeraars ondermijnen marktwerking'

Verzekeraars maken het consumenten nog steeds lastig losse aanvullende zorgverzekeringen af te sluiten. Zorgverzekeraars beperken de keuzevrijheid van mensen en ondermijnen de marktwerking, meent de Consumentenbond woensdag na onderzoek.

Marktwerking creëren

Aanvullende verzekeringen zijn of schrikbarend duur als een klant de basisverzekering bij een ander heeft afgesloten of verzekeraars maken het onmogelijk er een af te sluiten. De zorgverzekeringen gingen een paar jaar geleden juist op de schop om meer marktwerking te creëren. Volgens de wet hebben Nederlanders de mogelijkheid de aanvullende verzekering voor onder meer de tandarts bij een ander af te sluiten dan hun verzekeraar van het verplichte basispakket.

Koppelverkoop

Uit het onderzoek van de consumentenbond blijkt dat de helft van de verzekeraars die kans niet geeft. Dit deel maakt zich schuldig aan koppelverkoop, stelt ze. Een woordvoerder: “Vorig jaar trokken wij al aan de bel, maar de verzekeringswereld is hardleers.” De Consumentenbond roept de politiek in Den Haag op om een einde te maken aan de praktijken.

Besparen

“Het geeft extra rompslomp, maar wie wil besparen kiest een goedkope basispolis bij verzekeraar A en vervolgens een geschikt aanvullend pakket bij maatschappij B. Natuurlijk is het niet voor iedereen handig om de verzekering bij verschillende maatschappijen af te sluiten, maar het is niet aan verzekeraars om te bepalen wat consumenten moeten doen en laten,” legt de woordvoerder uit.

Vergelijking met supermarkt

Volgens de bond zijn er genoeg mensen die wekelijks alle reclamefolders uitpluizen om vervolgens bij tien verschillende supermarkten boodschappen te doen. “Voor die calculerende consumenten staat er ook geen bord met 'verboden toegang' bij de ingang van de supermarkt.” Volgens hem weten overigens veel mensen niet dat de zorgverzekering kan worden opgesplitst bij maatschappijen. Weinig klanten doen het in de praktijk. (ANP)

>> Skipr 1 jaar Event <<

Skipr bestaat op 10 december 2009 precies één jaar. Deze eerste verjaardag wordt een boeiend spektakel. Het Skipr 1 jaar Event is exclusief voor beslissers in de zorg. Als u dit niet wilt missen, meldt u zich dan hier aan.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top