ACTUEEL

'Geef uitvoerders meer ruimte bij transitie'

Om de transformatie van het sociaal domein met succes door te zetten, verdienen mensen in de uitvoeringspraktijk meer ruimte, zodat ze de kans en de tijd krijgen om het goede te doen. Dat bepleit de Transitiecommissie Sociaal Domein (TSD) in haar vijfde en tevens laatste rapportage.

Blijkens de titel ‘De praktijk aan de macht’ wil de TSD meer ruimte geven voor de mensen in de uitvoeringspraktijk. De TSD stelt dat de transformatie nog in de beginfase verkeert. “Het moeilijkste moet nog komen”, aldus de TSD. “Wie pakt de handschoen op als het tegen zit, als het niet zo gaat als verwacht, gewenst of nodig is?”

Met het oog op dit lastige traject hamert de commissie op leiderschap. “Om daadwerkelijk te veranderen is leiderschap essentieel”, zegt voorzitter Han Noten. “Niet alleen om bijvoorbeeld het verzwakken van de specialistische zorginfrastructuur van de jeugdhulp tegen te gaan, maar ook om de kansen te benutten als het gaat om de transformatie van de markt voor huishoudelijke ondersteuning richting dienstverlening aan huis. Alle bij de decentralisaties betrokken partijen dienen leiderschap te tonen, om op die manier beter aan te sluiten bij de werkelijke vragen en zo te bereiken dat de zorg en dichtbij, op maat en integraal kan worden aangeboden.”

Ook moet er wat de TSD betreft een nationaal meerjarig programma komen dat moet zorgen voor beleidsmatige verankering van het veranderingsproces in het sociaal domein. Daarnaast bepleit de TSD ruimte het creëren van een lerende omgeving met peer reviews en goede voorbeelden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top