ACTUEEL

Kamer valt over gegevensboycot verpleeghuizen

De Tweede Kamer vindt het niet acceptabel dat verpleeghuizen voorlopig geen kwaliteitsgegevens leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit meldt de NOS.

De verpleeghuizen schortten op 5 oktober hun medewerking op omdat ze niet willen dat de inspectie de gegevens gaat gebruiken voor een nieuwe zwarte lijst van verpleeghuizen. Volgens Actiz, de brancheorganisatie van de verpleeghuizen, is de vraagstelling van de inspectie en de verwerking ervan onduidelijk.

Kamerleden uiten unaniem kritiek op de handelswijze van de verpleeghuizen en branchevereniging ActiZ.

"Actiz moet slechte verpleeghuizen niet de hand boven het hoofd houden door de Inspectie te frustreren”, zegt VVD-Kamerlid Potters. “Dat is onacceptabel." "Bestuurders moeten alle informatie geven die de inspectie van hen vraagt, zodat we weten waar de zorg goed is en waar niet”, stelt coalitiegenoot PvdA bij monde van Kamerlid Volp. “Bestuurders kunnen met de IGZ in discussie gaan over hoe je die gegevens gebruikt of openbaar maakt prima vindt, maar wel nadat is aangeleverd."

SP-Kamerlid Leijten noemt de actie een chantagemiddel. "De inspectie verzamelt al jaren dezelfde gegevens, en nu er opeens naar buiten komt dat het slecht gaat zijn ze erop tegen”, aldus Leijten. “Het gaat om structurele problemen, daar horen consequenties bij." Ze wil dat staatssecretaris Van Rijn afstand neemt van de actie.

PVV-Kamerlid Agema noemt het een forse ondermijning van het gezag van de staatssecretaris waaronder de IGZ valt. Ook D66 vindt dat het tijd is dat de staatssecretaris de regie neemt.  Afgelopen week zei minister Schippers al in een debat met de Tweede Kamer dat ze het niet vindt kunnen dat de verpleeghuissector geen gegevens meer aanlevert. "Dat kan niet zonder gevolgen, om precies te zijn", zei de minister toen.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

10 oktober 2016

Salaris afnemen van elke bestuurder die niet meewerkt!

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

11 oktober 2016

Wie kan onze kamerleden uitleggen dat het niet aan de lijstjes ligt dat verpleeghuizen willen boycotten, noch aan de inspectie?

Maar dat het aan onze kamerleden zélf ligt, die shame en blame toepassen, zonder zich in de feiten onder de lijstjes te verdiepen. Dit om zichzelf in de kijker te zetten over de ruggen van bewoners en familie die zij juist beweren te beschermen. Daarmee zetten zij de hele sector in een kwaad daglicht.

Dit terwijl die lijstjes bij uitstek een middel kunnen zijn om van te leren zoals ook RVS-voorzitter Pauline Meurs betoogt. Maar leren vraagt ruimte in plaats van shamen en blamen kamerleden!

Misschien een taak voor onze staatssecretaris?

Robert Mouton

11 oktober 2016

Laten we de wet (WKKGZ) er eens bijhalen. Wie is de controlerende partij? De IGZ. Dat is geen onderhandelingspartij. Het lijkt alsof sommigen dat vinden. Prima - het is een vrij land - , maar als je wilt dat de stoplichten voortaan alleen op oranje staat, dan betekent dat niet dat je zelf bepaalt dat je per direct overal door mag rijden.

Top