ACTUEEL

Van Rijn: niet leveren gegevens onacceptabel

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) vindt het onacceptabel dat verpleeghuizen voorlopig geen gegevens meer leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Het belemmert het werk van de inspectie, vindt hij.

Gegevens over onder meer het voorschrijven van medicijnen heeft de inspectie nodig om in te kunnen schatten of een zorginstelling extra aandacht nodig heeft. Van Rijn schrijft dat maandag in antwoord op vragen van onder meer de SP.

De verpleeghuizen willen dat eerst duidelijk wordt wat de IGZ precies wil weten en waarvoor die gegevens worden gebruikt. De publicatie van de zwarte lijst van slecht presterende zorginstelling zorgde deze zomer voor veel ophef en leverde volgens een zegsvrouw van brancheorganisatie Actiz alleen maar voor negatief nieuws. "Hierdoor zijn wij huiverig geworden, er moet nu eerst meer duidelijkheid komen.’’

Van Rijn erkent dat het publiceren van de lijst deze zomer veel teweeg heeft gebracht bij de mensen die werken in de verpleeghuizen. "Maar dat kan er natuurlijk nooit toe leiden dat transparantie van kwaliteit uitblijft.’’ De IGZ zei eerder al verbaasd te zijn over de stap van Actiz om geen gegevens meer aan te leveren. "De gesprekken hierover lopen al maanden, in eerste instantie heeft Actiz wel ingestemd'', reageerde een woordvoerder. Het opvragen van de informatie bij verpleeghuizen is volgens hem "niet vrijblijvend’’. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

RaadvoordeOuderenbescherming

10 oktober 2016

Jan de Vries oud Tweede Kamerlid en thans directeur van Actiz moet zich echt rotschamen en vervolgens opstappen! Wat een vertoning!

Jan Alberts

11 oktober 2016

Ik vind dat Jan de Vries een prijs verdient voor de eerste bestuurder die nu eindelijk eens zegt hoe het zit: dat soort lijstjes meten in de huidige vorm geen kwaliteit maar geven een vertekend beeld. Kan de rest van het veld dat dit allemaal schoorvoetend accepteert een voorbeeld aan nemen.

Top