ACTUEEL

ACM: BENU-apotheker mag geen Brocacef-apotheek kopen

De Autoriteit Consument en Markt geeft geen toestemming voor de verkoop van een Brocacef-apotheek aan een franchisenemer van apotheekorganisatie BENU. Volgens de marktwaakhond zijn BENU en Brocacef te nauw met elkaar verbonden.

De ACM kwalificeert de koper als niet-onafhankelijk van Brocacef aangezien de koper een BENU franchisenemer is, zo is de lezen op de site van de autoriteit.

De marktautoriteit gaat ervan uit dat BENU franchisenemers geen concurrenten zijn van Brocacef-apotheken, gezien de hoge mate van verbondenheid van de franchiseapotheken met Brocacef wat betreft geneesmiddeleninkoop, de onderhandelingen met zorgverzekeraars, de verbondenheid qua formule, het door Brocacef voorgeschreven assortiment en de door Brocacef ontwikkelde zorgprogramma’s.

Het feit dat de voorgestelde koper voornemens is de Brocacef-apotheek in een aparte vennootschap onder te brengen en niet juridisch samen te voegen met de BENU franchise apotheek doet daar volgens ACM niets aan af, omdat uiteindelijk sprake is van één natuurlijk persoon, die een franchiserelatie met Brocacef onderhoudt.

Ook het feit dat Brocacef niet namens de BENU-franchisenemer zal onderhandelen met zorgverzekeraars doet hier niets af, aldus de ACM.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top