Finance

Antoni van Leeuwenhoek voor miljoenen euro’s benadeeld

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) ziekenhuis in Amsterdam is financieel benadeeld door de Japanse farmaceut Fujirebio. De fraude duurde meer dan twintig jaar en het bedrag loopt in de miljoenen euro's. Dit meldt de NOS.

Fujirebio verkocht kankertests die waren ontwikkeld op basis van onderzoek van het AVL. Met de testkits kunnen artsen controleren of de borstkankerbehandeling aanslaat. De borstkankertest CA15-3 wordt door ziekenhuizen wereldwijd gebruikt. Omdat het AVL aan de basis stond van de test, werd volgens de NOS in 1984 afgesproken dat de Japanse multinational 4 procent van de opbrengst zou afdragen aan het kankerinstituut. Het bedrag dat daadwerkelijk werd betaald, lag echter veel lager.

Een manager van het ziekenhuis kreeg enkele jaren geleden argwaan over de betalingen. Uit een onderzoek dat het AVL instelde, bleek dat Fujirebio jarenlang van alles deed om de bedragen zo laag mogelijk te houden. Het bedrijf schermde met betaling van royalty's aan andere bedrijven vanwege octrooien, maar die bleken al verlopen. Ook verkocht het bedrijf onderdelen voor de testkits voor een paar dollar aan andere bedrijven, die de hele kit vervolgens verkochten voor honderden dollars. Daardoor kreeg het AVL slechts royalty's over één onderdeel van de testkit.

Rechtbank

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Fujirebio in juni tot het verstrekken van de verkoopcijfers sinds 1991. Bovendien moet het bedrijf het bedrag dat op basis van deze gegevens is achtergehouden, alsnog aan het ziekenhuis betalen. De rechtbank heeft Fujirebio een dwangsom opgelegd van 25.000 euro per dag, tot een maximum van 3 miljoen euro. Morgen doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak in een kort geding dat Fujirebio heeft aangespand om de uitvoering van het vonnis op te schorten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top