Finance

PvdA: belasting om eigen risico af te schaffen

De PvdA wil iedereen 1 procent meer belasting laten betalen om het eigen risico in de zorg volledig af te schaffen. Dat komt in het verkiezingsprogramma van de partij te staan. Een woordvoerder van de partij bevestigt berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Volgens Henk Nijboer van de verkiezingsprogrammacommissie is dat een "eerlijke en solidaire keuze". Mensen met een hoog inkomen dragen zo meer bij dan mensen met een laag inkomen en de zorg blijft toegankelijk en betaalbaar voor iedereen, aldus Nijboer.

Partijleider Diederik Samsom liet vorige maand al weten het eigen risico helemaal te willen afschaffen. Alleen had hij toen nog geen dekking voor het plan. Het verdwijnen van het eigen risico kost 4,5 miljard euro, blijkt uit berekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

Meer partijen in de Kamer willen van het eigen risico af. Naast de PvdA zijn dat SP, PVV, 50PLUS en GroenLinks. Andere partijen, waaronder het CDA, willen het verlagen.

De VVD, de huidige coalitiegenoot van de PvdA voelt echter weinig voor afschaffen van het eigen risico. VVD-Tweede Kamerlid Arno Rutte: "Ik snap dat mensen zich zorgen maken over de kosten van de zorg. Die zorgen neem je niet weg door de kosten te verstoppen en een nog hogere rekening te leggen bij hardwerkende mensen die, zonder recht op zorgtoeslag, al heel stevig bijdragen aan de zorgkosten.''  (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

17 oktober 2016

Met het verschuiven van de zorgkosten van eigen risico naar belasting gaat de PvdA voorbij aan het gegeven van overmatig zorgvraaggedrag. Terwijl dat toch echt bestaat, in kwalitatieve en kwantitatieve zin, en waarschijnlijk veel geld kost.

Wel is waar dat het eigen risico voor degenen met een chronische ziekte maar zonder dergelijk gedrag een onevenredig hoge uitgave betekent, elk jaar weer. Terwijl men al een chronische ziekte heeft, met alle gevolgen die dat met zich meebrengt. En het huidige eigen risico heeft nog meer ongewenste bijwerkingen.

Maar het kan ook anders dan de PvdA voorstelt. Een sociaal en effectief alternatief is redelijke eigen bijdragen alleen voor zelfverwezen/zelfvoorgeschreven zorg. Zoals daar zijn: bezoek aan de spoedeisende hulp, de huisartsenpost en de huisarts, zonder terugkom- of (terug)verwijsbrief van een arts. Door daar bijv. respectievelijk €30 á €60, €15 á €30 en €5 á €10 voor te vragen wordt overmatig zorgvraaggedrag geremd, terwijl (terugkom)bezoek dat nodig wordt geacht door een arts geheel vergoed blijft.

Voor de verdere onderbouwing en uitwerking, zie https://gezondezorg.org/eigen-bijdragen.

Top