Finance

Medisch specialist ook in loondienst uitgezonderd van WNT

Medisch specialist ook in loondienst uitgezonderd van WNT

Ook wanneer medisch specialisten in loondienst treden bij een ziekenhuis blijven zij uitgezonderd van de Wet Normering Topinkomen (WNT). Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport desgevraagd. De WNT wordt vanaf 2017 deels uitgebreid naar alle functies binnen semipublieke organisaties, maar dus niet naar specialisten die in dienst zijn van ziekenhuizen.

De WNT wordt voor de periode 2017/2018 op verschillende punten aangepast. Zo wordt de maximale bezoldiging van topfunctionarissen verhoogd van 179 duizend euro naar 181 duizend euro. Daarnaast wordt behalve die van de topfunctionarissen ook de bezoldiging voor alle andere  werknemers van semipublieke organisaties op dit niveau gemaximeerd. De ontslaguitkering wordt overigens niet voor alle functies op dezelfde manier gemaximeerd.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kondigde in april van dit jaar al aan dat hij het bereik van WNT wilde uitbreiden. Bij een bijeenkomst donderdag van HEAD, de vereniging van financials in de zorg, bleek dat zij zich al op deze nieuwe situatie voorbereiden.

De uitzondering voor medisch specialisten, ook als zij in loondienst zijn, ligt in lijn met de wens van het kabinet om meer specialisten in dienst van ziekenhuizen te zien. Met de parlementaire verkiezingen in aantocht liet D66 onlangs al weten hier ook achter te staan.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Ad van Bodegraven

17 oktober 2016

Het is opvallend hoe veel De Staat er (tijdelijk) voor over heeft om professionele autonomie in te perken; specialisten die zelfstandig nadenken over wat wel of niet medische noodzakelijk is, zijn lastiger dan volgzame(re) werknemers immers

Top