Tech

'Tijd dat de zorg gaat experimenteren met blockchain'

Blockchain is een term die al een tijd in de wereld van technologie rondwaart. De nieuwe technologie wordt vooral geassocieerd met de alternatieve munt Bitcoin, maar kan ook voor de gezondheidszorg oplossingen bieden. Dat legde Jaco van Duivenbode, senior adviseur bij Nictiz, het expertisecentrum voor standaardisatie en e-health, uit op de eHealth Convention.

“Blockchain is een nieuwe manier om digitaal gegevens uit te wisselen”, zei Van Duivenboden op de eHealth Convention van Emerce en Skipr. “Wij zijn gewend om gegevens van a naar b te transporteren, met een tussenliggende partij daarbij. Dat kan de bank zijn, dat kan een overheidsinstelling zijn, een centraal systeem. Bij blockchain ben je niet afhankelijk van zo’n centraal systeem. (..) Er zit een controle in het proces om te zorg dat alle gegevens die uitgewisseld worden up to date blijven en onveranderbaar zijn, maar er is geen centrale partij meer nodig.”

Het vraagt wel om een stuk vertrouwen in technologie, stelt Van Duivenboden. Is de zorg klaar voor blockchain en blockchain voor de zorg? Die vraag beantwoordt hij in de video hieronder:

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Lucien Engelen

17 oktober 2016

Mooi interview : Recent voerden REshape, Deloitte en SNS een proof of concept uit : https://www.linkedin.com/pulse/blockchain-healthcare-your-banking-card-lucien-engelen

Top