ACTUEEL

'Zorgsector moet kijken naar kosten én kwaliteit'

De zorgsector moet meer de focus leggen op zowel doelmatigheid als rechtmatigheid, oftewel kosten en kwaliteit. De afgelopen jaren is er misschien teveel nadruk geweest op kosten en te weinig op kwaliteit.

Dit zei Marian Kaljouw, voorzitter van de raad van bestuur van de Nederlandse Zorgautoriteit, tijdens de conferentie 'De zorg van morgen. Een waardevolle zorg', van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving. Volgens Kaljouw moeten kwaliteit en kosten in samenhang met elkaar worden bekeken, omdat doelmatigheid een directe relatie heeft met rechtmatigheid. Ze noemt het "twee kanten van dezelfde medaille".

In de zorg wordt vaak gepraat over de behoefte aan meer ruimte, zowel voor de zorgprofessional als voor de patiënt. "Onderschat nou niet wat er in de huidige wet- en regelgeving eigenlijk allang kan, maar wat we niet doen." Wat Kaljouw belangrijker vindt, is de vraag onder de behoefte aan meer ruimte, namelijk: "Hoe komt het nou dat we allemaal de handen op elkaar hebben voor datgene wat we graag willen, maar dat we er onvoldoende in slagen om dat te bewerkstelligen?". De volgende vraag is volgens haar: hoe maken we de stap naar meer vrijheid voor professionals, aanbieders en patiënten om de zorg zo te organiseren zoals ze dat graag willen?

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Jonas Rubrech

19 oktober 2016

Talloze voorbeelden en onderzoeken laten zien dat verbetering van de kwaliteit vrijwel altijd hand in hand gaat met kostenverlaging.

Marian schreef in 2010 het voorwoord voor het boek 'Kwaliteit verbeteren in de zorg'. Onlangs kwam de 7e druk uit. We geven er 3 weg: http://www.zorgverbeteraars.nl/nieuws2016.php#161007

Veronica van Nederveen

19 oktober 2016

Goed Bestuur mét serieuze aandacht voor de patiënt, doet wonderen!
Neem bij elke beslissing het belang van de patiënt als referentie. En dat kan allen als die patiënt gelijkwaardig is betrokken.
Veronica van Nederveen
www.patiëntenstem.nu

Top