Finance

Patiëntenstop bij Nij Smellinghe

Ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten gaat de instroom van nieuwe patiënten beperken. Het ziekenhuis dreigt het budget te overschrijden dat is afgesproken met zorgverzekeraars, zo meldt het Friesch Dagblad.

Het ziekenhuis heeft de maatregelen bekendgemaakt in een interne e-mail. Nieuwe patiënten zonder acute zorgvraag worden pas na 1 januari ingepland. Vanaf half november gaat een deel van het ziekenhuis iedere week een dagdeel dicht. Spoedzorg wordt wel gewoon geleverd.

Nij Smellinghe had dit jaar een budget van 110 miljoen euro. Het ziekenhuis trekt onverwacht veel patiënten en verwacht overschrijding met tien miljoen euro.

Voor de patiënten-toestroom zouden drie oorzaken zijn. Vanwege de korte wachttijden verwezen veel huisartsen hun patiënten door naar Nij Smellinghe. Daarnaast legt het Groninger ziekenhuis UMCG zich minder toe op relatief eenvoudige ingrepen en stijgt de zorgvraag van ouderen onverwacht snel.

De Friesland Zorgverzekeraar, die 60 procent van de zorg van Nij Smellinghe heeft ingekocht, zegt in gesprek te zijn met het ziekenhuis, maar wil inhoudelijk niet reageren, aldus het Friesch Dagblad.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Marika Biacsics

24 oktober 2016

Mijn eerste gedachte is 'dit is niet waar!' Vanuit patiënten perspectief is dit toch echt te gek en de wereld op zijn kop!? Cliëntenraad roer je! Zoek stakeholders in de regio, span samen en doe iets!

Top