Finance

Coziek voorspelt stijging accountantskosten ggz

De accountantskosten in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) stijgen fors door extra verplichte onderzoeken naar declaraties. De kosten die instellingen kwijt zijn aan accountants kunnen tot wel een kwart hoger uitvallen, waarschuwt Coziek, het accountantsplatform voor de zorg.

Dit schrijft het Financieele Dagblad (FD).

De extra diensten van de accountant zijn nodig om het zelfonderzoek van ggz-instellingen naar hun eigen declaraties te controleren. Het zelfonderzoek is na overleg tussen de zorgverzekeraars en ggz-instellingen ingesteld, omdat de sector al jaren kampt met boekhoudproblematiek. De instellingen kregen dit jaar wederom uitstel van minister Schippers (VWS) voor het deponeren van de jaarrekening.

Volgens Coziek zal de controle tienduizenden euro’s aan extra accountantskosten per ggz-instelling gaan opleveren. "De ggz heeft als enige sector te maken met alle soorten bekostigingsvormen in de zorg", zegt Rob Leensen, voorzitter van het accountantsplatform, tegen het FD. Volgens hem gaat het om "tientallen, soms wel honderden complexe contracten per instelling". De accountants moeten de declaraties controleren.

Jaarrekening

De ggz-sector heeft door de overheveling van zorgtaken naar gemeenten in 2015 al te maken met flink hogere accountantskosten. Recent meldde inkooporganisatie Intrakoop dat ggz-instellingen zeker meer dan 20 procent extra kwijt zijn aan de diensten van accountants. De totale kosten over 2015 zijn nog niet bekend, omdat een deel van de instellingen de jaarrekening nog niet heeft gepubliceerd. Dit jaar komen daar de kosten voor de controle van de declaraties bovenop.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top