Tech

Maastricht zet virtuele hartverpleegkundige in

Het Hart+Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ gaat een virtuele verpleegkundige inzetten om hartpatiënten te begeleiden. Molly heet ze, en ze helpt bij controles en geeft persoonlijk advies over de behandeling. Een hartfalen-verpleegkundige in het ziekenhuis kan meekijken en anticiperen.

Dit schrijft Maastricht UMC+ op haar website. Maakt Molly de zorg op afstand voor patiënten met chronisch hartfalen effectiever en gebruiksvriendelijker? Het Hart+Vaat Centrum onderzoekt nu de ervaringen van dertig patiënten en hun medisch behandelaars.

Sananet

De digitale verpleegkundige helpt patiënten met het dagelijks gebruik van de online tool Mijnfartfalencoach. Die is ontwikkeld door het Nederlandse eHealth-bedrijf Sananet, die ook aan het Maastrichtse onderzoek meewerkt. Andere onderzoekspartner is Sense.ly, producent van zorgavatars uit Silicon Valley.

Telemonitoring

Molly is een voorbeeld van telemonitoring. Daarbij wordt aan de ene kant educatie aangeboden en tegelijkertijd de lichaamsfuncties van een patiënt op afstand gecontroleerd door zorgverleners. Uit eerder onderzoek in Maastricht is gebleken dat telemonitoring een aantal voordelen oplevert, zoals meer ziektekennis bij patiënten, minder opnames en lastenverlichting voor de hartfalenverpleegkundige. Molly moet de behandeling nog effectiever maken.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

26 oktober 2016

De titel "verpleegkundige" is wettelijk beschermd en betreft een geregistreerd persoon. Derhalve lijkt me voornoemde aanduiding onjuist en denigrerend voor deze beroepsgroep.

Top