HRM

Haga biedt collegiale ondersteuning aan arts na calamiteit

Het HagaZiekenhuis heeft sinds kort peer-supporters. Zij bieden emotionele en persoonlijke begeleiding aan collega-artsen die betrokken zijn bij een calamiteit of die met het Tuchtcollege te maken krijgen vanwege een klacht.

Peer-support staat voor collegiale ondersteuning. In Amerika bestaat het begrip peer-supporter al vele jaren, met name in de gezondheidszorg. De veertig peer-supporters in het HagaZiekenhuis zijn medisch specialisten die emotionele en persoonlijke begeleiding bieden aan collega-artsen die betrokken zijn bij een calamiteit of die met het Tuchtcollege te maken krijgen vanwege een klacht. De peer-supporters zijn gekozen door collega's uit de eigen vakgroepen. Zij bieden vooral een luisterend oor en een gesprek is altijd vertrouwelijk.

De peer-supporters hebben een training gevolgd in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Volgens gynaecoloog Pauline Ottervanger, één van de initiatiefnemers van de introductie van peer-supporters in het HagaZiekenhuis, heeft het UMCG al een paar jaar ervaring met peer-supporters, maar dan alleen bij calamiteiten. Volgens haar is het Haga gelijk voortvarend te werk gegaan door ook ernstige klachten en tuchtzaken erbij te betrekken.

Schaamte

Ottervanger heeft zelf ooit vanwege een calamiteit met een tuchtzaak te maken gehad. "Ik moest alleen naar het Tuchtcollege. Een gevoel van schaamte overheerst en het knaagt aan je zelfvertrouwen." Zorgverleners hebben volgens haar na een incident of calamiteit behoefte aan onvoorwaardelijke steun, ook op praktisch gebied. Zo ontstond het idee om in het HagaZiekenhuis 'peer-supporters' aan te stellen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top