ACTUEEL

'Kindermishandeling kost miljarden'

Kindermishandeling kost Nederland jaarlijks miljarden euro’s door extra zorggebruik en ziekteverzuim. Proactieve zorg rondom mishandeling zou deze kosten kunnen reduceren, schrijven onderzoekers in het Tijdschrift voor Psychiatrie. Zelfregie zou daarbij kunnen helpen.

De auteurs onderzochten de economische kosten van kindermishandeling en het effect van zelfregie op deze kosten. De onderzoekers keken naar de risicofactoren emotionele verwaarlozing en psychisch, lichamelijk en seksueel misbruik voor het zestiende levensjaar.

Op een gemiddelde leeftijd van 39 jaar hadden de volwassenen die dit hadden ondervonden aanzienlijke meerkosten door additioneel zorggebruik en ziekteverzuim. Een hogere zelfregie bleek gerelateerd aan lagere kosten bij mensen met misbruik in hun verleden.

Het versterken van zelfregie kan dus wellicht helpen om niet alleen de emotionele, maar ook de financiële kosten op lange termijn te verlagen. Dat vraagt echter nog wel om nader onderzoek, stellen de schrijvers van het artikel.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top